Utrechts Centrum voor de Kunsten

Zangzondag programma

Hieronder vind je een overzicht van de geplande zangzondagen en extra informatie over de workshops.  

8/10/2017 Jurriaan Grootes Sgt. Pepper: Beatles in vocale kleuren
12/11/2017 Annalisa Schmad Improvisatie, Vocal Painting en Circle Songs
10/12/2017 Gerrit Maas “Britse” Carols
14/1/2018 Sebastian Holz Gounod – Messe Brève
11/2/2018 Jonathan Ploeg De Klank van Vergeten Volkeren
11/3/2018 Grigori Sarolea "Tussen kerk, kroeg en kaai"
8/4/2018 Robert Jan kamer Musical zingen – geen kunst?

 

8/10/2017 | Jurriaan Grootes |Sgt. Pepper: Beatles in vocale kleuren.

In 2017 was het 50 jaar geleden dat het roemruchte conceptalbum "Sgt. Peppers lonely hearts club band" uitkwam. Innovatief op vele vlakken, eclectisch in stijlkeuze en kleuren. In deze zangzondag gaan we proberen een aantal nummers van dit album op puur vocale wijze tot hun recht te laten komen. In verschillende soorten arrangementen komen allerlei gezongen kleuren, texturen en zettingen langs, waarmee we het album weer een nieuw jasje geven.

Jurriaan Grootes studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en koordirectie aan de conservatoria van Hilversum en Amsterdam. Tevens volgde hij diverse masterclasses, en opleidingen muziektheater en  zangmethodiek. Hij dirigeert momenteel de COV NW-Veluwe te Harderwijk, kamerkoor BonTon te Utrecht, Vocal Vision te Zeist, het Vrouwenkamerkoor Driebergen, Vocal Group Hartkoor en de popkoren van het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Daarnaast arrangeert hij koormuziek en muziektheaterwerken, is hij docent bij de stichting Buitenkunst en organiseert hij workshops, waaronder de Utrechtse Zangzondagen. Als zanger (bas) was hij actief als solist en in professionele ensembles.

 

12/11/2017 | Annalisa Schmad | Improvisatie, Vocal Painting en Circle Songs

Met diverse oefeningen, circlesongs en spelletjes zullen we geïmproviseerde muziek creëren, zonder vast te zitten aan genoteerde regels, noten, teksten en harmonieën. Improvisatie is bijna een verloren kunst; in de tijden van Bach en Mozart werd vooral geïmproviseerd!

Vocal Painting – oftewel VoPa – is een methodiek voor (groeps)improvisatie ontwikkeld door de Deense professor Jim Daus Hjernoe. Deze methodiek, die 75 handgebaren omvat, wordt gebruikt om spontane muziek "of the moment" te creëren.

Annalisa Schmad is dirigent en workshopleider. Ze is oorspronkelijk Amerikaanse maar woont en werkt al ruim 30 jaar in Nederland. In 2016 is ze afgestudeerd aan RAMA (Royal Academy of Music) conservatorium in Aalborg, Denemarken in Rhythmic Choral Conducting. Zij is o.a. dirigent van de topformatie "Stacked" en het gemengd ensemble "Voice Over". Daarnaast is ze componist en tekstdichter met veel gepubliceerde koorstukken.

 

10/12/2017 | Gerrit Maas | "Britse" Carols

Engelse Christmas Carols zijn alom bekend en geliefd, en ook een terugkerend populair onderwerp bij onze zangzondagen. Het Britse taalgebied is echter groter dan alleen Engeland. We zingen in deze workshop de mooiste kerstliederen uit Engeland, Ierland, Schotland en Wales. Klassiekers als Deck the Hall en The First Nowell, maar ook minder bekende carols. In deze zangzondag proberen we een echte Britse sound te maken en ontdekken we wat Keltische muziek zo eigen maakt.

Gerrit Maas is koor- en orkestdirigent. De muziek van Johann Sebastian Bach speelt een belangrijke rol in zijn werk. Als dirigent van de Bachccantates Utrecht voert hij maandelijks een cantate van Bach uit in de Geertekerk. Daarnaast dirigeert hij regelmatig de grote oratoria van Bach, maar ook van andere componisten. Gerrit Maas studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en orkestdirectie bij Lucas Vis aan het Conservatorium van Amsterdam. Tegenwoordig dirigeert hij Vocaal Ensemble Kwarts in Haarlem, de Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek, het Utrechtse Kamerkoor 4 bij 4 en Vocalise in Ede.

 

14/1/2018 | Sebastian Holz | Gounod – Messe Brève

In 2018 is het 200 jaar geleden dat Gounod geboren werd. Gounod schreef toen hij al 72 jaar oud was, drie jaar voor zijn dood, de Messe brève no.7 in C aux chapelles. Pas op latere leeftijd ging de grote opera-componist kerkmuziek schrijven. In deze tijd ontstonden vele mis-composities. Ook in deze kerkmuziek waait de geest van de opera en de lange romantische lijnen. Maar ook spreken zijn latere kerkcomposities een taal van eenvoud, van iemand die zich niet meer hoeft te bewijzen, maar met eenvoudige middelen grote diepte kan laten horen. Robert Schumann heeft boven dit werk de uitdrukking "ingetogen" gezet, misschien de beste typering voor dit meesterwerk. We werken hierin aan onder meer koorklank en de genoemde lange romantische lijnen.

Sebastian Holz was vanaf 1973 lid van het Dresdener Kreuzchor. 1980 vluchtte hij  naar West Berlijn waar hij zanger in het Staats- und Domchor werd. Studie Musicologie in Berlijn en 1984 verhuizing naar Utrecht. Tussen 1984 en 1987 gaststudie zang bij Max van Egmond aan het Sweelinck- Conservatorium in Amsterdam. Optredens als zanger o.a. in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Sinds 1993 werkzaam als koordirigent in Utrecht (Wilhelminakerk -1993, Paulus-Jongerenkoor: 1999 tot heden, St. Martinusparochie Utrecht-2003 tot heden, Kamerkoor Estrivo – 2003-2015) Diverse gastdirigentschappen met o.a. Bach-cantates en vroeg romantisch repertoire.

 

11/2/2018 | Jonathan Ploeg | De Klank van Vergeten Volkeren

Tussen 1987 en 1991 heerste in de Baltische Staten letterlijk een 'zingende revolutie' als protest tegen de Sovjet Unie. Op het hoogtepunt in 1989 zongen twee miljoen mensen in een 600 kilometer lange lijn van Tallinn door Riga naar Vilnius. In de tijd van de bezetting door de Sovjet Unie zijn veel verschillende volkstradities en -liederen verdwenen. Veljo Tormis (Estland) wijdde een groot deel van zijn leven aan het verzamelen van deze oude melodieën, waarmee we in de workshop aan de slag gaan om deze muziek en elkaar opnieuw te ontdekken.

Jonathan Ploeg studeerde in 2015 af aan het Utrechts Conservatorium voor klassiek zang en koordirectie. Tijdens zijn studie richtte hij samen met zijn broer Imre het inmiddels zeer succesvolle Kamerkoor JIP op, waarmee twee keer per jaar een nieuw programma wordt uitgevoerd, gebaseerd op een maatschappelijk thema. Jonathan is als zanger werkzaam op verschillende plekken en zingt vast in het jonge Olga Vocal Ensemble. Als dirigent heeft hij zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het het samen zingen vanuit een natuurlijk gebruik van de stem.

 

11/3/2018 | Grigori Sarolea | "Tussen kerk, kroeg en kaai"

"Tussen kerk, kroeg en kaai": in de volksliederen van vroeger zien we vele vormen, onderwerpen en stijlen langskomen. In deze middag volgen wij het Lage Lands lied van ooit tot nu, en geven er her en der een andere draai aan. Zoals alle zangzondagen is het "Voor alle gezindten en pluimage". Zelfs meegebrachte instrumenten kunnen worden ingezet.

Grigori Sarolea (Den Haag 1967) studeerde schoolmuziek en koordirectie aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Als dirigent van diverse koren in Nederland is hij specialist op het gebied van Slavisch-Byzantijnse (kerk)muziek. Sinds zijn jeugd is hij actief als volkse muzikant en inmiddels doceert hij ook hierin, vooral op het gebied van Nederlandse vocale 'folk'.

Na een studie muziekwetenschap is hij inmiddels ook als onderzoeker actief op het terrein van de Nederlandse liedcultuur. Hij verrichtte onder meer het onderzoek voor de tentoonstelling 'De Zuiderzeeballade & andere liederen van de Zuiderzee' en de NPS-documentaire 'Volendam zingt!' Meer dan 10 cd's zijn onder zijn leiding uitgebracht: van een "Zuiderzee-compilatie" en volksmuziek van de Lage Landen tot Russische en Oekraïense kerk- en volksmuziek.

 

8/4/2018 | Robert Jan kamer | Musical zingen – geen kunst?

'Voor musical hoef je niet geschoold te zijn, dat kan iedereen' is een veelgehoorde opmerking over deze kunstvorm. En ja, wanneer bekenden van tv met veel tam-tam hun opwachting maken op de bühne ergens in Nederland, dan zou je dat toch bijna gaan denken. Ervaar vandaag zelf eens hoe het is om dit repertoire te zingen. Ervaar aan den lijve en aan de stem wat er gevraagd wordt om musical te zingen. Wat is 'belten' en wat is dan het verschil met 'klassiek'? 'Kan ik dat ook en wanneer zet ik dat dan in?' Aan de hand van een aantal gevarieerde stukken als 'Nine to Five', 'Being alive' en 'De laatste Dans' gaan we het zelf beleven.

Robert Jan Kamer werkte jaren full-time als dirigent, maar werkt nu ook in het onderwijs. Hij is verbonden aan de Academie voor Muziek- en Musicaltheater van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) in Tilburg, als docent op verschillende vakken en als dirigent van de eindvoorstelling Muziektheater. Hij studeerde orkestdirectie en docent muziek, en werkte bij verschillende Muziektheatergezelschappen, professionals en amateurs.

Heb je vragen?

Balie Domplein
T (030) 233 99 33
E info@uck.nl (algemeen)
cursusbureau@uck.nl (cursussen)
Of maak gebruik van het contactformulier.

Onze locatie

UCK hoofdlocatie
Domplein 4
3512 JC Utrecht
Routebeschrijving

Met de bus (vanaf Centraal Station bus 51, 77, 7 of 74) uitstappen bij bushalte Janskerkhof. Vervolgens 4 minuten lopen naar het Domplein. In de omgeving alleen betaald parkeren, dichtstbijzijnde parkeergarage is Springweg (400 m)

Postbus 65
3500 AB Utrecht
T (030) 233 99 33

Openingstijden
maandag t/m vrijdag: 08.30 - 17.00 uur
informatie, cursussen, administratie

maandag t/m vrijdag: 17.00 - 22.30 uur
informatie, cursussen

zaterdag: 09.00 - 17.30 uur
informatie, cursussen

Overige leslocaties

Deze leslocaties worden door het UCK gehuurd. Het UCK is niet op al deze locaties telefonisch bereikbaar.

Cultuurcampus (in het gebouw van Cultuur19)
Burchtpoort 5
3452 MD Vleuten (Leidsche Rijn / Vleuterweide)
's Ochtends gesloten.
T (030) 233 99 33
Routebeschrijving

Bereikbaar met bus 28 vanaf Utrecht CS, halte Vleuterweide Centrum. In de omgeving gratis parkeren.

UCK Overvecht (in het gebouw van ZIMIHC theater Stefanus)
Braziliëdreef 2 
3563 CK Utrecht
T (06) 28 23 96 14
Routebeschrijving

Het Zand Pauwoogvlinder 20 (Leidsche Rijn)
kindermuziekcursussen / Muziek Op Schoot / akoestische gitaarles

De Spil, Kievitstraat 6 (Vogelenbuurt)
kinderdanscursussen

Händelstraat 51 (Oog in Al)
kindermuziekcursussen

BS De Regenboog / Wevelaan 2 (Tuindorp)
kindermuziekcursussen

Cluster Voorn  Akkrummerraklaan 131 (Leidsche Rijn)
pianoles, vioolles

BS De Boomgaard, Akkrummerraklaan 101 (Leidsche Rijn)
gitaarles

Vakanties 2018/2019

Tijdens schoolvakanties en vrije dagen vinden geen lessen en cursussen plaats. Bij de kunstdisciplines theater, musical en fotografie zijn uitzonderingen hierop mogelijk.

2018
Zomervakantie: zaterdag 14 juli 2018 - zondag 26 augustus 2018
Herfstvakantie: zaterdag 20 oktober 2018 - zondag 28 augustus 2018
Kerstvakantie: zaterdag 22 december 2018 - zondag 6 januari 2019

2019
Krokusvakantie: zaterdag 23 februari 2019 - zondag 3 maart 2019
Pasen: zondag 21 april 2019 - maandag 22 april 2019
Koningsdag: zaterdag 27 april 2019
Meivakantie: zaterdag 27 april 2019 - zondag 5 mei 2019
Hemelvaart: donderdag 30 mei 2019
Pinksteren: zondag 9 juni 2019 - maandag 10 juni 2019
Zomervakantie: zaterdag 20 juli 2019 - zondag 1 september 2019
Herfstvakantie: zaterdag 19 oktober 2019 - zondag 27 oktober 2019
Kerstvakantie: zaterdag 21 december 2019 - zondag 5 januari 2020