Utrechts Centrum voor de Kunsten

Zangzondag programma

Iedere tweede zondag van de maand vindt bij het UCK een zangworkshop plaats. Elke zangzondag staat een ander soort koormuziek centraal die onder leiding van een specialist op dat gebied wordt uitgediept. Een middag vol zang, voor zowel ervaren als minder ervaren koorzangers. De workshops zijn los van elkaar te volgen.

Locatie: Domplein 4
Wanneer: zondag om 13.00 uur
Entree: € 18 
Tickets: verkrijgbaar via Ticketview, klik hier

Op de dag zelf is het nog mogelijk kaarten te kopen bij de kassa (alleen pinnen). Je kunt altijd deelnemen, er is voldoende plek. Bij enkele workshops krijg je na aanmelding/reservering van tevoren bladmuziek gemaild.

U-paskorting
Wil je gebruik maken van de U-paskorting? Mail dan je U-pasnummer naar het Cursusbureau (cursusbureau@uck.nl). Je ticket wordt dan gemaild. U-paskorting is niet mogelijk bij kaartverkoop aan de kassa.


Hieronder vind je een overzicht van de geplande zangzondagen en extra informatie over de workshops.

Elke tweede zondag van de maand om 13.00 uur:

 

4/10/2018

Caroline Grasmeijer

Waar sta je voor? - Regie in je koor 

11/11/2018

Jurriaan Grootes

1000 jaar Sint Maarten-muziek 

9/12/2018

Gerard Legeland

Weihnachtsoratorium: hoe zing je Bach? 

13/1/2019

Ines Leijen

NL Koor 

11/3/2019

Caroline Lobanov

De energie van Black Gospel 

14/4/2019

Thea Bakker

Ouder & Kind - koor 

 

14/10/2018 | Caroline Grasmeijer | Waar sta je voor? - regie in je koor

Een koor is altijd in beweging. Muzikaal gebeurt er van alles en met je lijf kun je dit ondersteunen. In deze workshop kijken we naar het effect van regie op klank en ontdekken hoe lichaamshouding en expressie kan bijdragen aan een muzikaal resultaat. Als zanger ben jij zelf je instrument en jouw uitdrukking en fysiek heeft invloed op hoe jij klinkt. We zingen diverse korte songs en naast koor ben je soms ook publiek om te kijken naar het effect van wat er gebeurt op 'het podium'. Een middag om te experimenteren en te observeren. Kom in beweging en meld je aan! 

Caroline Grasmeijer is zzp'er in koor-business. Directie, educatie en performance zijn de drie pijlers waar zij zich op richt. Caroline studeerde 'Docent Muziek' en de 'Master Kunsteducatie' aan het Conservatorium Utrecht (HKU) en volgde de 'Opleiding Dirigent Licht Vocaal'. De koren Vocal Group Utrecht, MBO docentenkoor Utrecht, Windkracht8 en het Rotterdam Youth Choir staan momenteel onder haar leiding. 

 

11/11/2018 | Jurriaan Grootes | 1000 jaar Sint Maarten-muziek 

Martinus van Tours leefde in de 4e eeuw, en zijn feestdag wordt zeker in Utrecht nog steeds gevierd. Het Sint Maartensfeest leidde ook tot allerlei liederen, van bewerkte kinderliedjes tot gregoriaans, en van jolig tot serieuze hedendaagse muziek. Wij zingen deze Zangzondag door alle tijden heen, en maken zo een muzikale St Maarten tijdreis.

In samenwerking met Theaterkoor BonTon

Jurriaan Grootes studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en koordirectie aan de conservatoria van Hilversum en Amsterdam. Tevens volgde hij diverse masterclasses, en opleidingen muziektheater en  zangmethodiek. Hij dirigeert momenteel de COV NW-Veluwe te Harderwijk, kamerkoor BonTon te Utrecht, het Vrouwenkamerkoor Driebergen, Vocal Group Hartkoor en de popkoren van het UCK. Daarnaast zingt hij, arrangeert hij koormuziek en muziektheaterwerken, is hij docent bij de stichting Buitenkunst en organiseert hij workshops.

 

9/12/2018 | Gerard Legeland | Weihnachtsoratorium: hoe zing je Bach? 

Bach is een man van uitersten. Van koraal tot coloratuur: Virtuoos en imponerend in coloraturen(snelle noten), gedragen en persoonlijk in zijn koralen. In deze workshop voor koorzangers gaan we op onderzoek uit naar deze twee polen in het werk van Bach. Natuurlijk wordt er veel gezongen, maar ook gezocht naar de diepere lagen in de tekst. Daarbij komen ook een aantal zangtechnische aspecten aan bod: hoe krijg je de interpretatie hoorbaar maar ook de snelheid zingbaar in je stem.

Gerard Legeland is werkzaam als dirigent, klassiek zanger, zangpedagoog, korencoach en operadeskundige. Hij dirigeert het Utrechtse vrouwenkoor Furore en het ensemble Octo+ en wordt veel gevraagd voor workshops bij koren. In zijn aanpak is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de zangstem; bij hem is dat altijd een combinatie van lijf, beweging en stem. Daarnaast is er veel plek voor expressie en zangplezier.

 

13/1/2019 | Ines Leijen | NL Koor

Zingen in je eigen taal heeft grote voordelen: je begrijpt bij elk woord wat je zingt en je kent het liedje snel uit je hoofd. Daarom zal er in deze middag naast het zingen veel aandacht zijn voor je inleven in de tekst en presentatie. Het repertoire bestaat uit arrangementen van liedjes van uitsluitend artiesten van eigen bodem, o.a. Jeroen Zijlstra, Marco Borsato, en andere eigentijdse Nederlandstalige artiesten. Er wordt meerstemmig (gemengd) gezongen, waarbij we streven de blaadjes ook weg te laten. Hier en daar is er ruimte voor improvisatie. De muziekstijl varieert van ingetogen, bijna klassiek tot uitbundig en swingend.

Ines Leijen studeerde Schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Zij gaf saxofoonlessen en losse workshops op het gebied van zang, ensemble, jazz, theatermuziek, instant composing en improvisatie. Zij specialiseerde zich in de ‘wereldmuziek’, aanvankelijk Braziliaanse muziek, later Cubaans (salsa) en weer later muziek uit de Balkan. Zij richtte saxofoonorkest ‘Tutti Saxi’ op, en koren als ‘Sophie’s Voice’, ‘Waar het asfalt ophoudt’ en ‘Furore’. Zij staat nu voor onder andere Voice-male en de Songs & Strings Band.

 

10/3/2019 | Caroline Lobanov | De energie van Black Gospel 

Zingen vanuit je tenen, met overtuiging, soul, ritme, energie, emotie, spiritualiteit, blijdschap. Gospel zingen geeft energie en verbindt. Of je nu wel of niet gelovig bent, het samen zingen met een grote intensiteit maakt iets bij je los. We gaan aan de slag met eigentijdse stukken van o.a. Kirk Franklin, Hezekia Walker  en Richard Smallwood en zingen vooral samen, soms unisono , meestal driestemmig. Er is ook ruimte voor solozang.

 

Caroline Lobanov ontwikkelde al op jonge leeftijd een grote liefde voor muziek. Van 1984 tot 1989 studeerde zij muziektherapie. Op haar 26ste begon zij haar studie zang lichte muziek aan het Utrechts Conservatorium. Zij zette haar studie voort aan het Hilversums Conservatorium waar zij in 1997 cum laude afstudeerde. Naast haar Braziliaanse bands houdt Caroline zich nog steeds bezig met jazz en pop. Zij treedt op met Bob’s diner en zingt in de a capella vocalgroup Queenbees waarvoor zij ook arrangeert, en ze dirigeert in Utrecht het Paleiskoor, en geeft workshops.

 

14/4/2019 | Thea Bakker | Ouder & Kind - koor 

In het muziekleven zitten meestal de volwassenen en kinderen in een ander “circuit”, of komen ze elkaar alleen tegen bij een uitvoering van de Mattheus Passion. Er is natuurlijk veel meer mogelijk voor beide groepen samen. Een Zangzondag voor volwassenen èn kinderen, waarbij natuurlijk allerlei combinaties mogelijk zijn, van de buurvrouw van de koorschool-leerling tot de zingende opa van de jonge violist, of loslopende koorleden. Enige muzikale ervaring is wel aan te raden. 

Thea Bakker studeerde aan het conservatorium en aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht, kerkmuziek (um),  koordirectie en zang  en de bijvakken piano en orgel. Daarnaast volgde zij diverse masterclasses, cursussen, lessen en workshops in binnen- en buitenland op het gebied van kinderkoorzang,  solo zang, koordirectie en koorregie. De laatste jaren heeft zij zich in de Lichtenberger methode verdiept. Naast de zangschool waar zangles en koorscholing gegeven wordt aan volwassenen en kinderen dirigeert zij diverse koren, coacht kleinere ensembles en zingt in het kamerkoor Basilius.

Heb je vragen?

Balie Domplein
T (030) 233 99 33
E info@uck.nl (algemeen)
cursusbureau@uck.nl (cursussen)
Of maak gebruik van het contactformulier.

Onze locatie

UCK HOOFDLOCATIE
Domplein 4
3512 JC Utrecht
Routebeschrijving

Met de bus (vanaf Centraal Station bus 51, 77, 7 of 74) uitstappen bij bushalte Janskerkhof. Vervolgens 4 minuten lopen naar het Domplein. In de omgeving alleen betaald parkeren, dichtstbijzijnde parkeergarage is Springweg (400 m)

Postbus 65
3500 AB Utrecht
T (030) 233 99 33

Openingstijden
maandag t/m vrijdag: 08.30 - 17.00 uur
informatie, cursussen, administratie

maandag t/m vrijdag: 17.00 - 22.30 uur
informatie, cursussen

zaterdag: 09.00 - 17.30 uur
informatie, cursussen


OVERIGE LESLOCATIES

Deze leslocaties worden door het UCK gehuurd. Het UCK is niet op al deze locaties telefonisch bereikbaar.

Cultuurcampus (in het gebouw van Cultuur19)
Burchtpoort 5
3452 MD Vleuten (Leidsche Rijn / Vleuterweide)
's Ochtends gesloten.
T (030) 233 99 33
Routebeschrijving

Bereikbaar met bus 28 vanaf Utrecht CS, halte Vleuterweide Centrum. In de omgeving gratis parkeren.

UCK Overvecht (in het gebouw van ZIMIHC theater Stefanus)
Braziliëdreef 2 
3563 CK Utrecht
T (06) 28 23 96 14
Routebeschrijving

Het Zand Pauwoogvlinder 20 (Leidsche Rijn)
kindermuziekcursussen / Muziek Op Schoot / akoestische gitaarles

De Spil, Kievitstraat 6 (Vogelenbuurt)
kinderdanscursussen

Händelstraat 51 (Oog in Al)
kindermuziekcursussen

BS De Regenboog / Wevelaan 2 (Tuindorp)
kindermuziekcursussen

Cluster Voorn  Akkrummerraklaan 131 (Leidsche Rijn)
pianoles, vioolles

BS De Boomgaard, Akkrummerraklaan 101 (Leidsche Rijn)
gitaarles

VAKANTIES 2018-2019

Tijdens schoolvakanties (Voortgezet Onderwijs) en vrije dagen vinden geen lessen en cursussen plaats. Bij de verschillende kunstdisciplines zijn uitzonderingen hierop mogelijk.

ZOMERVAKANTIE 2018
zaterdag 14 juli 2018 -
zondag 26 augustus 2018

HERFSTVAKANTIE 2018

zondag 21 oktober 2018 -
zondag 28 oktober 2018

KERSTVAKANTIE 2018
zondag 23 december 2018 -
zondag 6 januari 2019

KROKUSVAKANTIE 2019
zondag 24 februari 2019 -
zondag 3 maart 2019

PASEN 2019

zondag 21 april 2019 -
maandag 22 april 2019

KONINGSDAG 2019
zaterdag 27 april 2019

MEIVAKANTIE 2019

Dans, Musical, Muziek
& Jeugdtheater:

zondag 21 april 2019 -
zondag 5 mei 2019


Digitale Media, Fotografie
& Theater (volw.):

zondag 28 april 2019 -
zondag 5 mei 2019

HEMELVAART 2019
donderdag 30 mei 2019

PINKSTEREN 2019
zondag 9 juni 2019 -
maandag 10 juni 2019

ZOMERVAKANTIE 2019
zondag 21 juli 2019 -
zondag 1 september 2019