Utrechts Centrum voor de Kunsten

Acteren voor volwassenen

NIEUW: De Theatertoetjes!
Na de meivakantie starten we met een aantal voortreffelijke Theatertoetjes. Je vindt ze in de onderstaande lijst aangegeven met NIEUW!


Ben je een beginner of een starter?

Neem dan een kijkje bij Toneel 1 of Theatersport 1. Wat zijn de grofweg de verschillen?

Toneel 1:  Improviseren is de basis maar je leert ook scènes te herhalen en verbeteren. Je leert spelen zoals dat uiteindelijk nodig is voor toneelvoorstelling en in films. Mogelijk zal er ook tekst gebruikt worden.

Theatersport 1
: Er wordt alleen maar geïmproviseerd en nooit tekst gebruikt. Je leert om samen goede improvisaties op te bouwen en je publiek te boeien. Ook leer je de terminologie van de opdrachten die nodig is om uiteindelijk een Theatersportwedstrijd te kunnen spelen in Theatersport 2.


Heb je al wat meer ervaring?
Dan kun je ook gelijk kiezen voor een van de andere cursussen die bij jouw niveau passen.
Dan kun je ook meespelen in een van onze producties STUKmaken of Opkomen.

Doorstromen en niveau van de cursussen
Klik hier voor een overzicht van alle doorstroommogelijkheden. Je ziet ook gelijk het niveau van de verschillende theatercursussen.

NIEUW: Fysieke acteertechnieken 2

Speciaal voor alle cursisten die al eerder Fysiek Theater gevolgd hebben is er nu Fysieke acteertechnieken 2. In deze cursus gaan we de diepte in! Je moet wel tegen een stootje kunnen want je wordt flink uitgedaagd om je acteerkwaliteiten te vergroten.


In de eerste cursus fysieke acteertechnieken hebben we geleerd impulsen direct om te zetten in handeling. De gedachte is niet langer meer een belemmering en er wordt vrijuit gespeeld vanuit het lichaam.


In de 8 lessen van Fysieke acteertechnieken 2 leer je ontdekken wat de kracht van je eigen beweging is en hoe je deze in spel kunt aanwenden. Je leert misschien dat je zwakte je grootste kracht kan worden - spelen vanuit authenticiteit is geboren. We werken veel vanuit abstractie en leren hoe waardevol abstractie binnen spelen is. Abstractie zegt meer dan de anekdote (het verhaaltje) en is derhalve een verrijking voor ieders fysieke spel.


Voor wie nog meer?

Deze cursus is in eerste instantie speciaal voor iedereen die de vervolgcursus Fysieke acteertechnieken op het UCK gevolgd heeft maar is ook zeker geschikt voor spelers die elders in aanraking zijn gekomen met fysiek theater of al veel spelervaring hebben en zich er hier extra in willen bekwamen. Vereiste is basiskennis m.b.t. spelen met focus en schakelen tussen emoties.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Fysieke acteertechnieken 2 start 07/05/2018

maandag | 20:00 - 22:30 uur | 8 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 160,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 193,60 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Ron van Lente

NIEUW: Camera Acteren introductie

Acteren voor de camera vergt een andere concentratie dan spelen op het toneel. De camera kan heel dichtbij komen en de kleinste details registreren. De camera ziet alles. Hoe kom je over op beeld? Hoe kan je zo oprecht mogelijk zijn met een voorgeschreven tekst?

In deze cursus gaan we werken aan hoe dicht bij jezelf te blijven voor de camera, hoe je echt contact maakt met je scènepartner en je samen speelt met wat zich aandient in het moment. We observeren gedrag, analyseren scènes, experimenteren met verschillende soorten shots, werken aan korte scènes uit bekende en onbekende films en nemen deze op met de camera. We gebruiken minimale middelen waardoor het accent op het spel blijft liggen.

Het terugkijken van de beelden en reflecteren op jezelf en op de anderen, geeft je weer nieuwe inzichten en helpt je verder.

Docent Nina van Koppen kreeg een deel van haar scholing in New York in het zogenaamde 'Method acting'. Juist bij acteren voor de camera is dit een zeer bruikbare techniek. Nina zal je in deze cursus dan ook laten kennismaken met oefeningen uit deze methode.

Het is een eerste kennismaking met het fenomeen camera acteren en maar voor jou misschien wel het begin van meer.

LET OP
Dit is een verdiepingscursus waarbij je dus eerder een theatercursus  op het UCK moet hebben gevolgd (minimaal niveau Toneel 2 achter de rug)  of die ervaring elders hebben opgedaan.
Zie ook:  https://www.uck.nl/files/4614/9553/5789/UCK-2017012_Stroomschema_Theater.pdf
Bij twijfel neem je contact met ons op. 

Er is een afwijkend lesrooster. Er zijn 4 lessen van 3 uur op de woensdagavonden - 16, 23 en 30 mei, 6 juni. Dan zijn er 2 lessen van 3 uur (in totaal 6 uur) op zondag 10 juni. 


PDF - versie

Deel deze cursus:

Camera Acteren: introductie start 16/05/2018

woensdag | 19:30 - 22:30 uur | (wekelijks) | 6 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 144,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 174,24 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Nina van Koppen

Camera Acteren: introductie start 16/01/2018

dinsdag | 19:30 - 22:30 uur | (wekelijks) | 6 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 144,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 174,24 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Nina van Koppen

NIEUW: Scènestudie (met de Meisner Acteertechniek)

Deze korte cursus is bedoeld voor ervaren spelers (minimaal Toneel 2) Je hebt bij het UCK een vervolgcursus gedaan of deed deze ervaring elders op. Je hoeft niet eerder een Meisnercursus bij Herman te hebben gevolgd.

Uitgangspunt bij deze "Scènestudie":
Elk personage wil een verandering in zijn of haar leven. Een belangrijke verandering die elk mens, overal op de wereld begrijpt. De acteur laat het publiek uit de stoel opveren als hij alles op alles zet om deze verandering te veroorzaken. Dit maakt hem levend en onvoorspelbaar.

Voorafgaand aan deze training ontvang je een scène. We onderzoeken deze scène in al zijn facetten. Je werkt samen met een scènepartner in een energieke en dynamische sfeer. Je verdiept je in de situatie van je personage. Je onderzoekt de doelen, obstakels en innerlijke beelden. We werken in twee stappen:

Stap 1 -  Wat drijft mijn personage? Wat is het diepe verlangen van deze persoon?
Stap 2 - Welke manieren gebruikt je personage om dit verlangen in te lossen? Wat onderneemt       deze persoon om zijn/ haar doel te bereiken?

Het publiek verbindt zich graag met iemand die er alles aan doet om zijn doel te behalen. Je bouwt een levensecht personage. Je maakt interessante en speelbare keuzes. Je acteert in het "hier en nu" en bent verbonden met je tegenspeler en de situatie.

Je werkt met de volgende vragen:
• Wat is de situatie van mijn personage?
• Wat wil mijn personage bereiken?
• Welke standpunten neemt mijn personage in?
• Wat speelde er vlak vóór de scène?


Herman Bolten

Herman doorloopt de HKA (Toneelschool Amsterdam) van '84 tot '88. Sindsdien is hij freelance acteur. Vanuit zijn ruime spelervaring traint hij acteurs in een dynamische setting.
Kernkwaliteiten: procesmatig werken en gedrevenheid.
www.hermanbolten.com


PDF - versie

Deel deze cursus:

Scènestudie (met de Meisner Acteertechniek) start 09/05/2018

woensdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 6 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 120,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 145,20 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Herman Bolten

NIEUW: Spanning en Sensatie

Spanning, suspense, thriller, horror...

Het genre thriller/ horror was voor docent Myra altijd al een fascinatie. Het is voor spelers qua timing interessant en geeft de mogelijkheid om ook "donkere" kanten te onderzoeken en daarnaast met de verwachtingen van het publiek te spelen.

We gaan kijken naar hoe filmers hiermee omgaan en hoe wij dit vervolgens theatraal kunnen maken. We zoeken het spanningsveld tussen de fysieke en de psychologische kant van spelen.
We eindigen met een presentatie in het repetitielokaal voor eigen publiek.

Voorbeelden van theater- en filmmakers / inspiratiebronnen:

 • De voorstellingen van Jakop Ahlbom waarin illusionisten trucs worden gebruikt en fysiek spel een belangrijk onderdeel is. (youtube.com/watch?v=JZNcfxLsLXg)
 • Mulholland Drive van David Lynch: de droom van het mannetje om de hoek en de auditie scene.(youtube.com/watch?v=UozhOo0Dt4o)
 • De voorstelling 'Bukowski' van Abbatoir Fermé (abattoirferme.tumblr.com)
 • Film Noir met de donkere regenachtige steden met de antiheld en de femme fatale.


Deze korte cursus is geschikt voor mensen die zin hebben om uit te zoeken hoe je iets kan laten verdwijnen, hoe je het publiek op het puntje van de stoel kan laten zitten zonder dat je de spanning inlost. Voor mensen die graag eens de donkere kant van een personage willen onderzoeken. Voor mensen die een hoop sensatie willen verkopen. Voor mensen die gefascineerd kunnen zijn door bijvoorbeeld clowns, wolven, Medea, Dexter, Hitchcock, True Blood, tweelingen, circus of van The X-Files. Voor mensen die houden van het creëren van een donkere wereld (naast de werkelijke wereld) en waarin mensen een alter ego hebben.

Je hebt een UCK vervolgcursus gedaan (niveau Toneel 2) of elders vergelijkbare ervaring opgedaan. Je bent een makende speler, dus je denkt graag mee en speelt in je eigen bedenksels of die van een ander. Je hebt zin om met kleding en rekwisieten te werken En een keer vieze handen krijgen of een vies gezicht vind je niet erg. Doe je mee?


PDF - versie

Deel deze cursus:

Spanning en Sensatie start 16/05/2018

woensdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 6 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 120,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 145,20 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Myra van Abeelen

NIEUW: Long Form Improv

Introductie in lange improvisaties - speciaal voor theatersporters die voorbij het (v)luchtige van theatersport willen kijken. Zou jij het leuk vinden om samen met anderen scènes te improviseren die verband houden met elkaar en daardoor een mooi theatraal geheel vormen? Dan is deze cursus echt iets voor jou!

Lange Impro is een vertaling van "Long Form Improvisation Theatre". Het is een vorm van improvisatietheater: aan de hand van een suggestie (b.v. een locatie of een thema) wordt een volledige stuk geïmproviseerd. Dat kunnen een of meer kortere en/of langere scènes zijn. Bij meerdere scènes zijn deze met elkaar verweven door middel van het verhaal, de personages, thema's, of puur associatief. Er is meer tijd dan bij "short form", zoals Theatersport, om verdieping aan te brengen in het wie, wat, waar en waarom.

In deze introductiecursus kunnen aan bod komen:

 • Welke varianten van Lange Impro zijn er zo al? (bv. de Harold en de Armando)
 • Wat is de structuur van een verhaal?
 • Hoe verdiep je een langere geïmproviseerde scène?
 • Hoe leg je het verband tussen verschillende scènes?
 • Hoe doe je de overgang (edits) tussen de scènes?
 • Hoe houd je een voorstelling boeiend voor het publiek?
 • Wat verder voorbij komt aan de hand van vragen

Kortom, leuke en boeiende avonden waar je veel van kunt opsteken.


Je moet minimaal een cursus Theatersport bij het UCK (of elders) gevolgd hebben.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Long Form Improv start 17/05/2018

donderdag | 19:30 - 22:30 uur | (wekelijks) | 6 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 144,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 174,24 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Sander de Boer

NIEUW: Theatermaken vanuit vormgeving

Maak in drie dinsdagavonden kennis met het maken van theater vanuit:

Kostuum: Speel je in een te grote kriebelende bontjas of in een naveltrui met korte broek en slippers? Hoeveel invloed heeft dat op je spel? Past het kostuum bij wat je speelt of kleurt het juist tegen? En wat als je hele kostuum nat is? De vormgeving van het lichaam vertelt veel over het personage dat je speelt en het heeft invloed op jou als acteur. Ervaar wat het verschil is tussen kostuums die mee- en tegenkleuren.

Decor: De vormgeving van de ruimte is essentieel voor het maken van theater. Waar speel je? En hoe maak je dat duidelijk in de ruimte? Welke decorstukken heb je nodig en welke zijn misschien overbodig? Experimenteer met het creëren van ruimtes, met grote decorstukken of juist met minimale middelen. Hoe baken je een ruimte af? En welke invloed heeft een ruimte op jou als acteur? Geeft het je mogelijkheden of beklemt het?

Materiaal: Theatermaken vanuit verschillende meegebrachte materialen. Kun je theater maken vanuit bouwplastic, vuilniszakken of kartonnen dozen? En wat zegt dat dan? Hoe kan het materiaal transformeren? Hoe kan het een kostuum of een decor worden? We onderzoeken de mogelijkheden van het materiaal zelf en we kijken hoe we die kwaliteiten in kunnen zetten in het maken van een scene.Deelnemers ontvangen nog een bericht wat hierin van hun verwacht wordt.


In elke kennismaking staat het experiment centraal. Je werkt vanuit je eigen fantasie en speelt korte scenes in het gemaakte ontwerp van de ander. Hoe gebruik je jouw eigen lichaam in het maken van theater vanuit vormgeving? En wat vertel je met de theatrale tekens die je uitzet? Leer hoe je op minimale wijze jezelf uit kunt dagen door middel van vorm.

3 dinsdagavonden 29 mei, 5 juni en 12 juni: 19.30 - 22.30 uur


PDF - versie

Deel deze cursus:

Theatermaken vanuit vormgeving start 29/05/2018

dinsdag | 19:30 - 22:30 uur | (wekelijks) | 3 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 72,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 87,12 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Gerbrand Bos

NIEUW: Performance - het Domplein is je podium

In één weekend maken we samen een bijzondere voorstelling over het thema migratie:

 • Zaterdag oefenen en repeteren. Zondagmiddag spelen.
 • Je hebt direct contact met het publiek en blijft toch in je rol.
 • De scheidslijn tussen echt en geacteerd is heel dun.


Migratie is een hot issue. Vluchtelingen of gelukszoekers? Forenzen of vakantiegangers?
Uiteindelijk zijn wij - net als onze voorouders - allemaal migranten. De mens reist graag én settelt zich graag. Daardoor zitten we boordevol verhalen.

We spelen op een prachtige locatie - buiten op het Domplein. Tussen en met het al dan niet toevallige publiek: Utrechters, dagjesmensen, toeristen en buitenlanders waar dan ook vandaan.
De acteurs tonen en vertellen, met of zonder woorden, verhalen, over reizen en migratie over dichtbij en verre oorden. Het publiek maakt kennis met de verhalen en herkent zichzelf en anderen. Iedereen voelt dat we allemaal migranten zijn.

Als deelnemer aan de workshop neem je mee:

 • (rol)koffers, reistassen en rugzakken
 • enkele voorwerpen die te maken hebben met het thema. Dat zijn bijvoorbeeld souvenirs, gebruiksvoorwerpen, kleding uit andere landen of Nederland, waar een persoonlijk of bijzonder verhaal aan zit. Bij twijfel.......meenemen.


Deze weekendworkshop staat open voor iedereen die minimaal een basiscursus op het UCK heeft gevolgde of elders deze ervaring heeft opgedaan.

Datum:
Zaterdag 12 mei 10.00 – 16.00 uur.
Zondag 13 mei 14.00 – 17.00 uur

Locatie uitvoering:

buiten op het Domplein


PDF - versie

Deel deze cursus:

Performance - het Domplein is je podium start 12/05/2018

zaterdag | 10:00 - 16:00 uur | (dagelijks) | 2 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 72,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 87,12 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Willem Westermann

NIEUW: Relaties op Toneel (Workshop)

'Je kunt niet iemand zijn in je eentje, je bent altijd iemand in verhouding tot de ander' (Paul Verhaege)

Het uitgangspunt in deze workshop is relaties. Denk aan: de relatie met jezelf, familieleden, vrienden en geliefdes. Het onderwerp is voor iedereen herkenbaar en levert snel intimiteit op, maar de focus ligt bij het verbeteren van je spel.

Ontmoet jezelf (wie ben ik?), speel met je verlangens en schaduwkanten. Maar ook met oude geliefden, mensen die je benijdt en dat ene vervelende familielid. Een liefdevolle en soms ook confronterende middag waarin je vooral geloofwaardig leert spelen, vanuit persoonlijke materiaal.

Als lunch eten we samen een feestelijke potluck: iedereen neemt iets lekkers te eten en te drinken mee.

Het instapniveau is dat je minimaal bij het UCK een basiscursus hebt gedaan of deze ervaring elders hebt opgedaan.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Relaties op Toneel (Workshop) start 27/05/2018

zondag | 10:00 - 16:00 uur | (dagelijks) | 1 les | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 48,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 58,08 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Maureen Klijn

Theatersport 1

In deze cursus maak je kennis met het fenomeen theatersport: een theatervorm waarbij improvisatie centraal staat. Spelenderwijs wordt er gewerkt aan improvisatiestructuur, samenspel, verhaalopbouw en interactie met het publiek. Ook maak je kennis met verschillende spelvormen('games'). Voor beginners een speelse manier om vertrouwd te raken met de speelvloer. Voor de meer gevorderde speler dé plek om zich opnieuw de lichtheid van het spelen eigen te maken.

De beginnerscursus Theatersport 1 is ook een goede basis voor andere theatercursussen. Heb je al eerder theater- of toneellessen gehad en wil je beginnen met Theatersport? Dan moet je toch bij Theatersport 1 beginnen..

Pas na deze cursus kun je doorstromen naar Theatersport 2, waarin de wedstrijdvorm aan de orde komt. Wil je geen wedstrijden spelen? Dan kun je kiezen voor de vervolgcursus Improvisatietheater.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Theatersport 1 start 23/01/2018

dinsdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Sander de Boer

Theatersport 1 start 23/01/2018

dinsdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Eric van Leeuwen

Theatersport 1 start 22/01/2018

maandag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Marijke Molenaar

Theatersport 1 start 28/09/2017

donderdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Eric van Leeuwen

Theatersport 1 start 26/09/2017

dinsdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Marijke Molenaar

Theatersport 1 start 25/09/2017

maandag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Doris Elzinga

Theatersport 2

Fotografie: Marjolijn van Dijk

Deze cursus is voor mensen die theatersport 1 hebben gedaan (en/of die de basistechnieken van theatersport beheersen). We gaan verder met het verdiepen van de spelvaardigheden als accepteren van impulsen, de ander laten schitteren en falen met plezier. We onderzoeken ook wat status en emotie met scènes kunnen doen. Daarnaast gaan we bezig met zaken die in een wedstrijd
belangrijk zijn, zoals side-coaching en rechteren.

Tegen het einde van de cursus spelen we een theatersportwedstrijd voor publiek. Want ook dat is een risico met plezier. Na Theatersport 2 kun je doorstromen naar Theatersport 3 ClubUCK.

Zie de video voor een impressie van de theatersportwedstrijd door theatersport 2.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Theatersport 2 start 25/01/2018

donderdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 13 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 199,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 240,79 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, instromen nog mogelijk

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Eric van Leeuwen

Theatersport 2 start 22/01/2018

maandag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 13 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 199,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 240,79 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Doris Elzinga

Theatersport 2 start 28/09/2017

donderdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 13 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 199,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 240,79 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Sander de Boer

Theatersport 2 start 25/09/2017

maandag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 13 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 199,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 240,79 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Eric van Leeuwen

Theatersport 3 ClubUCK

Deze cursus komt na Theatersport 2, maar staat open voor alle geoefende theatersporters die in clubverband willen theatersporten en wedstrijden willen spelen. We richten ons op de wedstrijdstructuur en spelen in ieder geval 'thuis' en mogelijk ook 'uit' tegen andere theatersportclubs. De organisatie hiervan is in handen van de cursisten zelf.

Daarnaast proberen we het spel meer diepgang te geven. Zo kunnen er lessen in
bijvoorbeeld stemgebruik, beweging of inleving gegeven worden. Je kunt ClubUCK meerdere keren herhalen.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Theatersport 3 ClubUCK start 23/01/2018

dinsdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 13 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 199,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 240,79 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Nog niet bekend

Theatersport 3 ClubUCK start 26/09/2017

dinsdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 13 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 199,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 240,79 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Eric van Leeuwen

Project Nieuwe Buren (12-20 jr)

Heb je zin om mee te werken aan een bijzonder project? Lees dan verder...
We gaan een voorstelling maken met een groep bevlogen jongeren tussen de 12 -20 jaar die zin hebben om op onderzoek uit te gaan. Het project staat in het kader van het 20 jarige bestaan van Leidsche Rijn en zodoende gaan we ouderen uit de wijk Leidsche Rijn interviewen. Als 18 jarige heb je namelijk een ander perspectief dan een 80 jarige! Op basis van die verhalen, herinneringen gaan we theatermaken. Je gaat aan de slag binnen de disciplines acteren, filmen, organiseren, filosoferen, schrijven, regisseren, promotie, decor en vormgeven. Het wordt een voorstelling over het leven in de breedste zin van het woord!

Uiteindelijk gaan we ook op tournee met de voorstelling op verschillende locaties in Leidsche Rijn. Bijvoorbeeld bij een verzorgingstehuis, op een school, etc. De afsluitende voorstelling zal gespeeld worden in de Theaterzaal in Leidsche Rijn tijdens het Cultuurcampus festival op 24 juni 2018.

Regisseur is Wouter Eizenga. Hij is de regisseur van Theaterklas 3 – Productie Fietsen in het Donker.Wouter is regisseur bij o.a. het Rosa Ensemble in Utrecht, Theatergroep de Grenz en hij werkt als trainingsacteur en als docent bij o.a. de Vertelacademie.


We starten op in de meivakantie. Die data worden nader bepaald. Verder repeteer je iedere zaterdag in mei en juni op het UCK, Domplein 4 in Utrecht.

Er volgt nog een repetitieschema maar voor nu is dit het uitgangspunt:

 • 5 dagdelen in de meivakantie (3 uur per dagdeel)
 • Zaterdag 12 mei
 • Zaterdag 19 mei
 • Zaterdag 26 mei
 • Zaterdag 2 juni
 • Zaterdag 9 juni voorstelling 1 of 2 keer
 • Zaterdag 16 juni voorstelling 1 of 2 keer
 • Zaterdag 23 juni voorstelling 1 of 2 keer
 • Zondag 24 juni laatste voorstelling tijdens CultuurCampus festival. 

PDF - versie

Deel deze cursus:

Project Nieuwe Buren (12-20 jr) start 28/04/2018

zaterdag | 13:00 - 17:00 uur | 8 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven voor wachtlijst

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Wouter Eizenga

Toneel 1

Dé instapcursus voor beginners. Maar deze cursus is ook heel geschikt als je ooit al iets gedaan hebt met toneel maar graag opnieuw wil starten. Toneel 1 gaat over de manier van spelen die je ook ziet in films- en in toneelvoorstellingen.

in deze cursus leer je veel over acteren en toneel. We gaan vooral veel improviseren. Daarbij is er veel aandacht voor geloofwaardig spel. Aan de orde komen onder andere personageopbouw, hoe je spelimpulsen gebruikt, hoe je goed samenspeelt, hoe verbeelding en inleving werkt, welk effect stilte heeft en hoe je tekst nèt weer anders of beter kunt laten klinken. Er is ook aandacht voor het leren herhalen en verbeteren van scènes.

Je leert waar je al goed in bent, maar ook waar je nog aan kunt werken. Bovenal is het een cursus waar je veel plezier aan zult beleven!

Vervolgstap
De meest logische vervolgstap is Toneel 2 waarin verdieping van je spel, herhaalbaarheid en verbeteren van scènes en tekstgebruik steeds meer aan de orde komen.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Toneel 1 start 01/02/2018

donderdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Noortje Thuis

Toneel 1 start 30/01/2018

dinsdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Maaike van der Meer

Toneel 1 start 24/01/2018

woensdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Maaike van der Meer

Toneel 1 start 22/01/2018

maandag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Lize van Olden

Toneel 1 start 24/10/2017

dinsdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Elzo van der Toorn

Toneel 1 start 28/09/2017

donderdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Saskia Tilanus

Toneel 1 start 27/09/2017

woensdag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Paul van der Drift

Toneel 1 start 25/09/2017

maandag | 20:00 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | basiscursus

€ 180,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 217,80 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Gabby Bakker

Toneel 2

Dit is het vervolg op Toneel 1. Het improviseren blijft de basis, maar de herhaalbaarheid van scènes krijgt meer accent. We onderzoeken de verschillende mogelijkheden om tot aantrekkelijk en vooral geloofwaardig spel te komen. We onderzoeken de verschillende vormen van waaruit je tot goed spel komt.

Je kunt ervaren waar jij de meeste aansluiting mee hebt. Zo kan er gewerkt worden vanuit fysieke opdrachten, ingeleefd spel, teksten, muziek en eigen materiaal. We sluiten de cursus af met een korte presentatie in het repetitielokaal en voor eigen publiek.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Toneel 2 start 30/01/2018

dinsdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, instromen nog mogelijk

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Elzo van der Toorn

Toneel 2 start 31/01/2018

woensdag | 19:45 - 22:15 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, instromen nog mogelijk

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Paul van der Drift

Toneel 2 start 29/01/2018

maandag | 19:30 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Gabby Bakker

Toneel 2 start 25/01/2018

donderdag | 19:30 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Remko Weijer

Toneel 2 start 28/09/2017

donderdag | 19:30 - 22:00 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Maureen Klijn

Toneel 2 start 27/09/2017

woensdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Maaike van der Meer

Toneel 2 start 26/09/2017

dinsdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Maaike van der Meer

Toneel 2 start 25/09/2017

maandag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Bas Moser

Toneel 3

Toneel 3 is een direct vervolg op Toneel 2. We gaan er in deze cursus van uit dat de deelnemende cursisten inmiddels voldoende bagage hebben en ook tegen een stootje kunnen. We gaan voor de persoonlijke spelverbetering. We gaan nog dieper in op de verschillende en vele kanten van het toneelspelen. Dit doen we door improvisaties en fysiek spel. Maar we gaan ook door met het gebruik maken van eigen en bestaande teksten. Alles staat in het teken om goed te leren spelen en het onder de knie krijgen van de herhaalbaarheid. De samenstelling van de groep bepaalt mede welke kant het in deze cursus opgaat zodat we kunnen afsluiten met een presentatie in het leslokaal.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Toneel 3 start 24/01/2018

woensdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Jeanine Niemendal

Toneel 3 start 27/09/2017

woensdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Maureen Klijn

Improvisatietheater

Gewoon lekker improviseren.
De nadruk ligt op het spelen van verschillende improvisatievormen zonder wedstrijdelement. Hoe komen we tot een mooie, ontroerende of spannende improvisatiescène? We oefenen met scènes vanuit het niets, maar ook met dilemma’s zoals in het tv-programma ‘De Vloer Op’.

We onderzoeken wat er gezegd kan worden met beweging en niet gezegd hoeft te worden met woorden. Hoe improviseer je de wereld aan elkaar? Je leert te spelen vanuit het niets, de eigen verbeelding grenzeloos te maken en onvoorwaardelijk in het diepe te springen. Kortom, heerlijke toneelavonden waarin je lekker kan improviseren om het improviseren.

Je kunt deze cursus meerdere keren volgen, zeker omdat het door verschillende docenten wordt gegeven. Iedere avond is weer anders.

LET OP
Improvisatietheater is een vervolgcursus, je moet dus minimaal Theatersport 1 of Toneel 1 gevolgd hebben.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Improvisatietheater start 25/01/2018

donderdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Jeanine Niemendal

Improvisatietheater start 27/09/2017

woensdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Myra van Abeelen

Fysieke acteertechnieken

Een 'must' voor iedereen die verder wil met theater en grote stappen wil maken in de ontwikkeling van zijn of haar acteren. Waar laat je je handen als je een scene speelt? Hoe kan je laten zien wat je denkt? Wat zegt je lichaamshouding over je personage? Hoe kan je de aandacht naar je toe trekken zodat het publiek naar jou gaat kijken. In deze cursus leer je bewust te worden van de verbeeldingskracht van je lichaam. Het gaat om spelen vanuit jouw eigen fysiek. Dat is de basis. Niet de psychologie maar juist de taal van  het lichaam; zoals houding, stem, en lichaamsspanning. Betekenis geven aan de beweging door middel van aandacht en focus

Als handvaten voor deze fysieke manier van spelen worden er zeven verschillende basistechnieken onderzocht en ingezet voor individuele- en groepsimprovisaties. Zoals bijvoorbeeld werken vanuit handeling en niet vanuit denken. Of spelen vanuit extreme emoties. Wat gebeurt er dan met je lichaam, je denken, je manier van incasseren of hoe je contact maakt. En hoe gebruik je dat in een scène?

Deelnemers hebben eerder minimaal een basiscursus gevolgd. Voor deze les gebruik je kleding waarin je makkelijk kunt bewegen.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Fysieke acteertechnieken start 22/01/2018

maandag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Ron van Lente

Fysieke acteertechnieken start 25/09/2017

maandag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Ron van Lente

Meisner Acteertechniek: Introductie

Je kent het vast; een acteur komt op en jij bent meteen geboeid. Is dit magie? Nee, hij weet welke stappen hij zet om dit te bereiken. Hij acteert in het 'hier en nu' en is 100% geloofwaardig!

In de training werk je met oefeningen, improvisaties en een tekstscène. Het accent ligt op reageren op de tegenspeler. De benadering is gebaseerd op waarachtigheid. Met als uitgangspunt: 'Acteren is de vaardigheid om echt te handelen binnen een fictieve situatie.'

Acteren is handelen. De basis is; je focus verplaatsen naar je scènepartner en echt luisteren naar je tegenspeler. Dit doe je met volle aandacht vanuit een persoonlijke reden. Hiermee start je het proces van waarachtig en authentiek reageren. Dit is wat je als speler wilt; een eerlijke en persoonlijke respons geven. Je geeft geen reactie vanuit je hoofd maar reageert op wat je scènepartner bij jou oproept. De focus ligt op de volgende vaardigheden;

 • acteren vanuit gedrag van de ander
 • reageren vanuit persoonlijk standpunt
 • echt luisteren en echt praten
 • acteren is handelen.

Met de Meisner Acteertechniek leer je om je elke keer weer open te stellen voor je tegenspeler.Hierdoor blijft elk moment is fris, onverwacht en verrassend.

Herman Bolten
Herman doorloopt de HKA (Toneelschool Amsterdam) van '84 tot '88. Sindsdien is hij freelance acteur. Vanuit zijn ruime spelervaring traint hij acteurs in een dynamische setting.

Kernkwaliteiten: procesmatig werken en gedrevenheid.

Eerdere deelnemers;
"De training gaf me een energieboost, heel gaaf."
"Dit is een hele mooie acteertechniek."
"Op naar de volgende ronde, want dit smaakt naar meer!"

LET OP: Introductie in de Meisner acteertechniek is een verdiepingscursus! Voor deelname heb je al een UCK Vervolgcursus achter de rug of elders vergelijkbare ervaring opgedaan. Bij twijfel kun je contact opnemen met het Cursusbureau (cursusbureau@uck.nl)  of via Herman Bolten.www.hermanbolten.com.

Maximaal 12 deelnemers


PDF - versie

Deel deze cursus:

Meisner Acteertechniek: Introductie start 25/01/2018

donderdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Herman Bolten

Meisner Acteertechniek: Introductie start 27/09/2017

woensdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Herman Bolten

Meisner Acteertechniek: Vervolg

Deze training is het vervolg op de Meisner Acteertechniek, Introductie. Deze cursus is voor iedereen die minimaal een Masterclass of de Meisner Acteertechniek, Introductie volgde. Je werkt met uitgebreide improvisaties, oefeningen en een tekstscène. Alles in de benadering werkt toe naar geloofwaardig acteren. Het uitgangspunt is: 'Acteren is de vaardigheid om echt te handelen binnen een fictieve situatie.'

De focus ligt nu op de fictieve situatie van waaruit je handelt. Er is aandacht voor je persoonlijke voorbereiding; hiermee leer je om 'warm' een scène in te gaan, paraat om te handelen. Je werkt met dagdromen om je te verbinden met de situatie van de scène. Ondertussen reageer je steeds op je tegenspeler, dát is je anker.

Je werkt met de volgende vaardigheden:

 • handelen vanuit een fictieve situatie
 • je standpunt in de fictieve situatie bepalen
 • je verbinden met de standpunten van je karakter
 • acteren vanuit het  gedrag van je scènepartner

Met de Meisner Acteertechniek leer je om je elke keer weer open te stellen voor je tegenspeler. Hierdoor blijft elk moment fris, onverwacht, verrassend en verbonden met de fictieve situatie.

Herman Bolten
Herman doorloopt de HKA (Toneelschool Amsterdam) van '84 tot '88. Sindsdien is hij freelance acteur. Vanuit zijn ruime spelervaring traint hij acteurs in een dynamische setting. Kernkwaliteiten: procesmatig werken en gedrevenheid.

Eerdere deelnemers;
"
Hermans motto is dan ook: Omarm alles en ontken niks."
"De lerende in plaats van presterende houding levert mij als acteur ontzettend veel op. "
"Diit is niet altijd even makkelijk maar wel eerlijk en simpel."


PDF - versie

Deel deze cursus:

Meisner Acteertechniek: Vervolg start 24/01/2018

woensdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 239,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 289,19 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, instromen nog mogelijk

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Herman Bolten

Meisner Acteertechniek: Vervolg start 28/09/2017

donderdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 12 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 165,50 tot 21 jr (geen BTW) / € 200,26 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Herman Bolten

Camera Acteren vervolg

Voor wie?
Deze cursus is een direct vervolg op de cursus Camera Acteren die in het theatertoetjes programma van het vorige seizoen is aangeboden. Cursisten die deze cursus gevolgd hebben kunnen zich direct inschrijven en hebben ook voorrang op andere cursisten.

Deze cursus staat ook open voor mensen die elders een cursus camera acteren gevolgd hebben of over ervaring beschikken met spelen voor de camera. We overleggen graag vooraf of die ervaring voldoende is om mee te doen. Neem dan contact met ons op via cursusbureau@uck.nl 

In deze vervolgcursus gaan we dieper in op de aspecten die in het eerste deel zijn behandeld. We analyseren scènes, zoeken naar verbinding aan personage en tekst en zullen onze eigen belevingswereld, ervaringen en fantasie inzetten. Ook leer je regieaanwijzingen mee te nemen in je spel. We werken aan korte en langere scènes uit bekende en onbekende films, in duo’s, drietallen en ook zullen we een groepsscène draaien.

Naast verschillende ondersteunende oefeningen zal in deze cursus de focus vooral liggen op veel scènes spelen en meters maken voor de camera. We werken in een structuur waarin iedereen zowel voor de camera als ook achter de schermen meehelpt en meedenkt. 

Docent Nina van Koppen kreeg een deel van haar scholing in New York in het zogenaamde ‘Method acting’. Juist bij acteren voor de camera is dit een zeer bruikbare techniek. Nina zal in deze cursus dan ook laten kennismaken met oefeningen uit de Method Acting.

De cursus heeft 8 lessen van 3 uur en met een start op 27 oktober loopt deze cursus t/m 15 december. Maar hou ook 22 december vrij indien er een les uitvalt door andere werkzaamheden van Nina.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Camera Acteren: vervolg start 27/10/2017

vrijdag | 18:30 - 21:30 uur | (wekelijks) | 8 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 192,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 232,32 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Nina van Koppen

Schrijven en spelen:ontdek de Maria Goos in jezelf

Ontdek de Maria Goos in jezelf! 
We beginnen achter de schrijftafel. We eindigen op het toneel. Deze cursus is voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe je een eigen theatertekst schrijft én speelt. In het eerste gedeelte schrijven we korte monologen en dialogen. De nadruk ligt op een speelse manier van schrijven en herschrijven. Tussendoor geven we elkaar feedback.In het tweede gedeelte gaan we de vloer op. We spelen en regisseren onze eigen teksten. In de laatste les presenteren we onze eigen teksten op een theatrale manier voor publiek.

Deze cursus is zowel interessant voor dramaschrijvers die willen spelen als voor spelers die willen schrijven. Voor schrijvers is het inspirerend om je tekst tot leven te zien komen, voor spelers is het interessant om inzicht te krijgen in het effectief gebruik van tekst. Die wisselwerking tussen schrijven en spelen geeft verassende inzichten.

Docent Maureen Klijn studeerde theater en schrijven voor theater aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Sindsdien combineert zij dit met veel liefde in haar werk als docent, regisseur en schrijver. www.maureenklijn.nl


PDF - versie

Deel deze cursus:

Schrijven en spelen:ontdek de Maria Goos in jezelf start 31/01/2018

woensdag | 19:30 - 22:00 uur | (wekelijks) | 15 lessen | Domplein 4 | vervolgcursus

€ 299,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 361,79 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Kasper Kapteijn

STUKmaken (lange productie) INEENS WAS HET STIL

Wanneer heb jij voor het laatst stilgestaan bij iets wat heel normaal leek, maar wat je toch als een klein wonder hebt ervaren? In ons dagelijks leven nemen we veel aan als vanzelfsprekend: - De bomen groeien. - Het water komt uit de kraan. - De supermarkt is altijd gevuld. - Een kind valt en huilt.

Stellen we onszelf nog vragen? Hebben we nog onbevangen ideeën over het leven? Wanneer heb jij je voor het laatst verwonderd? Wat was die verwondering?

In deze voorstelling wil ik voorbij de vanzelfsprekendheid waarmee wij dagelijkse situaties benaderen. Ik wil met ons spel de verwondering bij het publiek oproepen. We gaan gebruik maken van al die dingen die ons kunnen verwonderen. Dat kan kunst zijn of muziek of de natuur. Literatuur of een roddelblad. Kortom, verwondering schuilt in alles.

Regisseur Ron van Lente werkt als acteur bij verschillende Theatergezelschappen. Bij het UCK werkt hij naast docent Fysieke Acteertechnieken toch vooral als regisseur. Voor Ron is het belangrijk dat spelers zich veilig voelen en daardoor het optimale uit hun spel durven halen. Ron gelooft in authentiek, geloofwaardig spel, in elke speelstijl.

Voor deze voorstelling is Ron is op zoek naar gemotiveerde spelers die minimaal een vervolgcursus achter de rug hebben en samen INEENS WAS HET STIL willen maken. We zullen het publiek in verwondering achterlaten.

De voorstellingen zijn op 7 en 8 april 2018 in de UCK Theaterzaal.


PDF - versie

Deel deze cursus:

STUKmaken INEENS WAS HET STIL start 28/09/2017

donderdag | 19:45 - 22:15 uur | (wekelijks) | 25 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 330,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 399,30 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Ron van Lente

OPkomen (productie):

De Verwarde Cavia gaat over de wereld van Caaf. Caaf is een onzekere jonge vrouw die zich staande probeert te houden in een wereld die niet verder lijkt te gaan dan haar netjes gerangschikte bureau. De kantoortuin waar ze werkt is een verwarrende biotoop waar alles draait om communicatie met als enige houvast een doosje paperclips. Maak kennis met haar collega's, ervaar het belang van een betrouwbare koffieautomaat, onderga de kruidige verleiding van paprikapoeder en huiver mee met de constante dreiging van het moederconcern.

In het najaar van 2017 gaan we aan de slag met een toneelbewerking van dit komische boek van Paulien Cornelisse. Denk qua speelstijl aan de licht absurdistische stijl van Toren C en Debiteuren-Crediteuren van Jiskefet.

Het leven op een kantoor gaat over niks en tegelijkertijd over alles. Achter elke grap schuilt een klein drama en achter elk drama een grap. Het wordt een echt  'spelersstuk'. Een stuk waarin we de basisprincipes van goed acteerwerk zoals samenspel, reageren, incasseren, stil spel, geloofwaardigheid en onontkoombaar in comedy, timing, tot op het bot gaan onderzoeken. We gaan improviseren rondom de scènes en de personages maar we werken uiteindelijk vanuit een vaststaande tekst. Wil je dus als speler de finesses van het comedy acteren onderzoeken en zo het diepte in? Doe dan mee!

Caaf    Stella? Er is iets van human recource-achtige aard dat ik met je wil bespreken. Ik was
            even langs bij HarmJan van de ICT. Ik heb het idee dat het niet zo goed met hem gaat
Stella   En dat is nieuws?
Caaf     Nou, het leek of er nu echt iets mis was. Hij lag met het voorhoofd plat op zijn bureau.
Stella   Dank voor de melding. Ik ga het in de gaten houden.
Caaf     Om hulp te bieden neem ik aan?
Stella   Om in te schatten welke actie in deze situatie het meest gepast is.
Kim      Het is 'sick building", let op mijn woorden, het is iets in je neuronen en als je dan de hele
             dag in een betonnen hok zit dan, tja..

Jeanine Niemendal werkt als theatermaker en dramadocent bij verschillende projecten en organisaties. Bij het UCK geeft ze zowel cursussen voor volwassenen als voor kinderen (Jeugdtheaterschool)l, waar ze afgelopen seizoen nog de succesvolle voorstelling De Zeeroverin maakte.

De voorstelling is op zaterdag 20 januari 2018 in de UCK Theaterzaal.

Ervaring
Om mee te mogen doen heb je minimaal een vervolgcursus achter de rug of heb je die ervaring elders opgedaan. Neem in geval van twijfel contact met ons op.
PDF - versie

Deel deze cursus:

Productie najaar: De verwarde cavia start 27/09/2017

woensdag | 19:45 - 22:15 uur | (wekelijks) | 15 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 268,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 324,28 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

vol, inschrijven niet meer mogelijk

Deze cursus wordt gegeven door:

Jeanine Niemendal

OPkomen (productie):

Onderwerp: de binnenkant van je hoofd.

Sommige mensen hebben een beeld in hun hoofd over de dagen van de week, ze zien dan kleuren of een bepaalde vorm die losstaat van de indeling in een gekochte agenda en die geheel eigen is. Soms zou je weleens iemand een klap willen geven of de waarheid willen zeggen, of zie je die betere wereld voor iedereen echt voor je. Soms zijn je gedachten zo donker dat het lijkt of je een gespleten persoonlijkheid hebt. Andere mensen hebben zoveel meegemaakt dat je je afvraagt wat er überhaupt in die hoofden afspeelt. Hoe denkt een AD(H)Der eigenlijk?

Er zijn verschillende kunstenaars die ons een kijkje hebben gegeven in het hoofd van een mens.

Francis Bacon schilderde mensen alsof ze binnenstebuiten waren gekeerd. Edward Hopper doet ons nadenken over wat de personages zouden denken. Salvador Dali schilderde zijn dromen.
David Lynch is een genie in het verbeelden van de donkere gedachten die zich opdringen in een mens. Haruki Murakami laat in de Opwindvogelkronieken een man nadenken in een put en verliest daar zijn lichaam waardoor alleen zijn hoofd nog overblijft en hij als het ware door muren heen kan om zijn verloren vrouw terug te vinden. En dan is er nog de Disneyfilm Inside Out waarin de stemmen in het hoofd van de hoofdpersoon verbeeld zijn als afzonderlijke personages.

Aan de hand van deze rijke inspiratiebronnen en onze eigen rare unieke gedachtenspinsels maken we scènes met als rode draad ‘de binnenkant van je hoofd’. Soms zwart en macaber dan weer luchtig en grappig. We werken onder andere met bestaande teksten van Sam Shepard, Jim Morrison, Kurt Cobain. Over mensen die niet kunnen slapen en dan gaan denken en zich opwinden over de wereld.

Eerst verzamelen we materiaal en bestuderen de verschillende kunstenaars. Ook gaan we op zoek naar hoe we onze eigen gedachten zouden kunnen verbeelden. Vervolgens komt daar een rode draad of volgorde uit van de beste scènes waaruit regisseur Myra van Abeelen een collagevoorstelling zal maken.

Deze voorstelling spelen we op zaterdag 12 mei 2018 in de UCK Theaterzaal.

Ervaring
Om mee te mogen doen heb je minimaal een vervolgcursus achter de rug of heb je die ervaring elders opgedaan. Neem in geval van twijfel contact met ons op.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Productie voorjaar: Inside Out start 24/01/2018

woensdag | 20:00 - 22:30 uur | (wekelijks) | 15 lessen | Domplein 4 | verdiepingscursus

€ 268,00 tot 21 jr (geen BTW) / € 324,28 vanaf 21 jr (incl. 21% BTW)

reeds gestart, instromen nog mogelijk

inschrijven
Deze cursus wordt gegeven door:

Myra van Abeelen

Belangrijk om te weten

Schoolvakanties

Tijdens schoolvakanties (voortgezet onderwijs) vinden er geen lessen plaats. Bij Theater zijn uitzonderingen hierop mogelijk. Klik hier voor een overzicht van de schoolvakanties.

U-pas korting

Lees hier de mogelijkheden van de U-pas.

Contactgegevens

Heb je vragen over het aanbod van theater? Kijk hier voor de contactgegevens.

Inschrijven en algemene voorwaarden

Klik hier voor informatie over inschrijven en de algemene voorwaarden.

Gemaakte keuze(s)

Heb je vragen?

Balie Domplein
T (030) 233 99 33
E info@uck.nl (algemeen)
cursusbureau@uck.nl (cursussen)
Of maak gebruik van het contactformulier.

Onze locatie

UCK hoofdlocatie
Domplein 4
3512 JC Utrecht
Routebeschrijving

Met de bus (vanaf Centraal Station bus 51, 77, 7 of 74) uitstappen bij bushalte Janskerkhof. Vervolgens 4 minuten lopen naar het Domplein. In de omgeving alleen betaald parkeren, dichtstbijzijnde parkeergarage is Springweg (400 m)

Postbus 65
3500 AB Utrecht
T (030) 233 99 33

Openingstijden
maandag t/m vrijdag: 08.30 - 17.00 uur
informatie, cursussen, administratie

maandag t/m vrijdag: 17.00 - 22.30 uur
informatie, cursussen

zaterdag: 09.00 - 17.30 uur
informatie, cursussen

Overige leslocaties

Deze leslocaties worden door het UCK gehuurd. Het UCK is niet op al deze locaties telefonisch bereikbaar.

Cultuurcampus (in het gebouw van Cultuur19)
Burchtpoort 5
3452 MD Vleuten (Leidsche Rijn / Vleuterweide)
's Ochtends gesloten.
T (030) 233 99 33
Routebeschrijving

Bereikbaar met bus 28 vanaf Utrecht CS, halte Vleuterweide Centrum. In de omgeving gratis parkeren.

UCK Overvecht (in het gebouw van ZIMIHC theater Stefanus)
Braziliëdreef 2 
3563 CK Utrecht
T (06) 28 23 96 14
Routebeschrijving

Het Zand Pauwoogvlinder 20 (Leidsche Rijn)
kindermuziekcursussen / Muziek Op Schoot / akoestische gitaarles

De Spil, Kievitstraat 6 (Vogelenbuurt)
kinderdanscursussen

Händelstraat 51 (Oog in Al)
kindermuziekcursussen

BS De Regenboog / Wevelaan 2 (Tuindorp)
kindermuziekcursussen

Cluster Voorn  Akkrummerraklaan 131 (Leidsche Rijn)
pianoles, vioolles

BS De Boomgaard, Akkrummerraklaan 101 (Leidsche Rijn)
gitaarles

Vakanties 2017/2018

Tijdens schoolvakanties en vrije dagen vinden geen lessen en cursussen plaats. Bij de kunstdisciplines theater, musical en fotografie zijn uitzonderingen hierop mogelijk.

2017
Hemelvaart do 25 mei
Pinksteren zo 4 en ma 5 juni
Zomervakantie vanaf ma 10  juli
Herfstvakantie ma 16 t/m zo 22 oktober
Kerstvakantie ma 25 december t/m zo 7 januari 2018

2018
Krokusvakantie 2018 maandag 26 februari - zondag 4 maart
Pasen 2018 zondag 1 en maandag 2 april
Koningsdag vrijdag 27 april
Meivakantie 2018 maandag 30 april - zondag 6 mei
Hemelvaart 2018 donderdag 10 mei
Pinksteren 2018 zondag 20 en maandag 21 mei
Zomervakantie 2018 maandag 16 juli - zondag 26 augustus
Herfstvakantie 2018 maandag 22 oktober - zondag 28 oktober
Kerstvakantie 2018/2019 maandag 24 december- zondag 6 januari