Utrechts Centrum voor de Kunsten

Vooropleidingen voor jongeren

Klaar met de middelbare school of in het laatste jaar en denk je dat je theaterliefde wel eens uit zou kunnen groeien tot een professioneel bestaan in het vak? Dan biedt het UCK twee mogelijkheden: de Vooropleiding (VO) en de Landelijke Oriëntatiecursus Theaterscholen (LOT).

Wat past bij jou?
In beide gevallen kom je er écht achter of theater wat voor je is. Of je acteur kunt worden of dat je misschien liever een andere richting op gaat, bijvoorbeeld regie, mime, kleinkunst, schrijven,  theaterdocentschap, musical, film, dramaturgie, productie of naar het conservatorium. Er gaat een wereld van mogelijkheden voor je open, omdat de docenten je echt laten verdiepen in jezelf en samen met jou uitzoeken waar je goed in bent, waar je talent ligt, waar je past. We werken samen met verschillende Hogescholen voor de Kunsten (o.a. de HKU), maar ook met diverse theatergezelschappen en festivals. Onze Vooropleiding bestaat inmiddels meer dan 20
jaar. Al onze docenten hebben ruime ervaring met werken met jonge talenten en
allemaal werkzaam in het vak en op andere theateropleidingen.

 

 

 

 

 

 

Selectieweekenden Er zijn twee weekenden in 2017 waarin je kennis kunt maken met de Vooropleiding en de LOT. Je krijgt zaterdag en zondag verschillende lessen van docenten. Zo krijg je een goede indruk van de lessen, van de docenten en van het niveau, en wij krijgen een indruk van jou. Na het selectieweekend hoor je of je bent toegelaten tot de LOT of VO. Kosten € 130.

Data: 17 & 18 juni en 19 & 20 augustus 2017.

Voor meer informatie: check de website van de vooropleidingen: www.uckvooropleidingtheater.nl

Filmpje UCK Vooropleiding Theater Kijk hier voor een filmpje over de Vooropleiding Theater. Met dank aan de cursisten van 2014/2015!

Selectieweekend LOT

In het weekend van 17 en 18 juni en 19 en 20 augustus 2017 organiseren wij een selectieweekend voor de Landelijke Oriëntatiecursus Theaterscholen. Deze kennismaking is allereerst bedoeld om een indruk van de cursus te geven en daarnaast om eventuele geschiktheid te onderzoeken. Schrijf je in!

Het selectieweekend beslaat twee lesdagen: zaterdag en zondag van circa 10.00 - 16.00 uur.

Ga je de cursus volgen dan heb je op zaterdag les tussen 9.00 – 17.00 uur, een cursusdag bestaat uit 6 lesuren.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Selectieweekend LOT start 14/04/2018

€ 130,00 (geen BTW)

Selectieweekend LOT start 09/06/2018

€ 130,00 (geen BTW)

Landelijke Orientatiecursus Theaterscholen

De LOT is een speciaal ontwikkeld programma om jou als aanstaande student te laten onderzoeken of het volgen van een theateropleiding iets voor je is. En zo ja, welke richting het beste aansluit bij wat je wilt en kunt.

Hoe ziet je lesdag er uit?
Elke zaterdag kom je naar het UCK voor een leuke en intensieve lesdag. Daarin krijg je spelimprovisatie, spelen met tekst, mime, dans en stem/zang van verschillende docenten. Je krijgt inzicht in theater als vak, kijkt naar je eigen houding, theatrale vermogens en verwachtingen en deze worden getoetst zodat je zelfstandig een keuze kan maken voor een studierichting aan één van de theateropleidingen.
Myra van Abeelen is mentor van de LOT studenten. Je krijgt coaching en begeleiding in waar jouw talenten en kwaliteiten liggen en je krijgt begeleiding in de zoektocht naar de geschikte opleiding voor jou.

Een aantal Hogescholen voor de Kunsten organisereert speciale open dagen voor LOT-studenten. Hier ga je heen om te ervaren hoe het op zo'n school is, welke opleidingen er allemaal zijn en antwoord te krijgen op alle vragen die je hebt. Daarnaast krijg je op één van de zaterdagen een auditietraining van Michiel Bijmans, docent van de Toneelschool Arnhem. Er komt ook een alumnidag met (oud)studenten van de LOT of de Vooropleiding die zijn aangenomen op een van de Hogescholen voor de Kunsten in Maastricht, Arnhem, Amsterdam en Utrecht, zodat je een indruk krijgt hoe er op de scholen wordt gewerkt en hoe de studenten dat beleven.
Naast alle lessen en begeleiding stimuleren we ook om veel voorstellingen te gaan zien. Je krijgt een pas waarmee je studentenkorting krijgt bij de Stadsschouwburg Utrecht en bij Theater Kikker.

Start
De Landelijke Oriëntatiecursus Theaterscholen 2017-2018 start op 9 september 2017 en duurt tot 24 februari 2018. Je hebt les op zaterdag tussen 9.00-17.00 uur Kosten € 775.

Toelating
Je kunt je aanmelden voor de selectie van de LOT wanneer je 16 jaar of ouder
bent.

Selectieweekenden
Er zijn twee weekenden in 2017 waarin je kennis kunt maken met de Vooropleiding en de LOT. Je krijgt zaterdag en zondag verschillende lessen van docenten. Zo krijg je een goede indruk van de lessen, van de docenten en van het niveau, en wij krijgen een indruk van jou. Na het selectieweekend hoor je of je bent toegelaten tot de LOT of VO. Kosten € 130.

Data: 17 & 18 juni en 19 & 20 augustus 2017.
LET OP: Inschrijven voor het selectieweekend in augustus kan vanaf mei 2017!
Klik hier voor informatie over het weekend.

Nieuwe website!

De Vooropleiding Theater heeft sinds kort een eigen website. Met meer informatie, veel mooie foto's en portretten van de docenten en studenten. Check www.uckvooropleidingtheater.nl


PDF - versie

Deel deze cursus:

Land. Orientatiecursus Theaterscholen (15-22 jr) start 09/09/2017

€ 765,00 (geen BTW)

reeds gestart, instromen nog mogelijk

inschrijven

Selectieweekend Vooropleiding

In het weekend van  17 en 18 juni en 19 en 20 augustus 2017 organiseren wij een selectieweekend voor de Vooropleiding. Deze kennismaking is allereerst bedoeld om een indruk van de Vooropleiding te geven en daarnaast om eventuele geschiktheid te onderzoeken. Schrijf je in!

Ga je de Vooropleiding volgen dan heb je les van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 14.30 uur (op woensdag tot 12.15 uur).

Het selectieweekend beslaat twee lesdagen: zaterdag en zondag van circa 10.00 tot 16.00 uur.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Selectieweekend Vooropleiding start 14/04/2018

€ 130,00 (geen BTW)

Selectieweekend Vooropleiding start 09/06/2018

€ 130,00 (geen BTW)

Vooropleiding

De eerste twee blokken van de Vooropleiding gaan over spelontwikkeling: zingen, maken, spelen, schrijven, vakmanschap, leren kijken, theatermaken, fysiek bewustzijn en kennis over theater. In al die verschilllende lessen heb je een vast vakdocententeam die met jou gaan werken. Aan het einde van ieder blok krijg je een uitgebreide evaluatie van alle docenten en ga je in gesprek met je mentor over je ontwikkelingen en je ambities.

In het derde blok laten we het accent op leren los en ga je ervaring op doen in verschillende projecten. Dit is ook de periode waarin je audities doet voor de verschillende theateropleidingen. In deze periode leer je ook professionele theatermakers kennen en werk je samen met studenten van verschillende theateropleidingen.
Voorbeelden van projectweken: Camera Acteren met Nina van Koppen, Theatermaken met het Greg Nottrot en Floor Leene van het NUT, een voorstelling maken en spelen met een afstudeerder op de toneelacademie in Maastricht, schrijven en bewegen met Anouk Saleming en Marike op den Akker, mime en locatietheater met Leela May Stokholm, werken met studenten van de HKU en ArtEZ en nog veel meer.

Het vierde blok maak je onder begeleiding van een regisseur samen met je groep een voorstelling. Je bent zowel speler als maker en ervaart hoe het is om theater te maken. De regisseurs van 2016-2017 waren Roeland Hofman en Lize van Olden (van OldenOsborn; Winnaar Cameretten 2014 en oud student van de Vooropleiding).

Een vol jaar…
En er is ook ruimte om je naast de VO verder te ontwikkelen als speler en maker. Veel studenten van de VO spelen in voorstellingen van HKU studenten of in Ateliers van DOX. Als je wilt spelen bij DOX hoef je als student van de VO geen selectie te doen bij DOX. Dit aanbod gaat via je mentor van de VO. in overleg dus.
Studenten van de VO hebben bijna allemaal een baantje op de woensdagmiddag of in het weekend. Die combinatie is goed te doen omdat er buiten de lestijden niet veel extra (huis) werk zal zijn. Het enige is incidenteel het leren of lezen van Teksten en het bezoeken van een voorstelling.

Start 4 september

De Vooropleiding 2016-2017 start op 4 september 2017 en duurt tot medio juni 2018. Je hebt les van maandag tot en met vrijdag van 9.00-14.30 uur, op woensdag tot 12.15 uur. Houd daarbij rekening met extra uren aan voorbereiding, zelfstudie en theaterbezoek buiten de lestijden om. Kosten: € 3.395.

Toelating
De Vooropleiding staat open voor iedereen die mbo-4, havo of een hogere opleiding heeft afgesloten. De maximum leeftijd is 25 jaar.

Selectieweekenden
Er zijn twee weekenden in 2017 waarin je kennis kunt maken met de Vooropleiding en de LOT. Je krijgt zaterdag en zondag verschillende lessen van docenten. Zo krijg je een goede indruk van de lessen, van de docenten en van het niveau. En wij krijgen een indruk van jou. Na het selectieweekend hoor je of je bent toegelaten tot de LOT of VO. Kosten € 130.

Data: 17 & 18 juni en 19 & 20 augustus 2017.
Klik hier voor meer informatie over het Kennismakingsweekend.

LET OP: Inschrijven voor het selectieweekend in augustus en de Vooropleiding kan vanaf mei 2017!

Website!

De Vooropleiding Theater heeft een eigen website. Met meer informatie, veel mooie foto's en portretten van de docenten en studenten. Check www.uckvooropleidingtheater.nl.


PDF - versie

Deel deze cursus:

Vooropleiding (16-25 jr) start 04/09/2017

€ 3395,00 (geen BTW)

reeds gestart, instromen nog mogelijk

inschrijven

Belangrijk om te weten

Kortingsregeling / U-pas

Als cursist Dans krijg je 10% korting als je twee danslessen in de week volgt. De korting wordt alleen toegepast als beide lessen minimaal 60 minuten duren.
Deze korting is van toepassing op de goedkoopste cursus en kan niet gecombineerd worden met andere kortingen.

Lees hier meer over de U-pas.

Contactgegevens

Heb je inhoudelijke vragen over UCK Jeugdtheaterschool? Neem contact op Arieke Luikinga, aluikinga@uck.nl. Voor praktische of administratieve vragen kun je e-mailen naar cursusbureau@uck.nl.

Schoolvakanties

Tijdens schoolvakanties (voortgezet onderwijs) vinden er geen lessen plaats. Klik hier voor een overzicht van de schoolvakanties.

Inschrijven en algemene voorwaarden

Klik hier voor informatie over inschrijven en de algemene voorwaarden.

Gemaakte keuze(s)

  • Doelgroep: Jongeren
  • Onderwerp: Vooropleidingen

Dag

Niveau

Vorm

Wijk

Inschrijven nog mogelijk

Heb je vragen?

Balie Domplein
T (030) 233 99 33
E info@uck.nl (algemeen)
cursusbureau@uck.nl (cursussen)
Of maak gebruik van het contactformulier.

Onze locatie

UCK hoofdlocatie
Domplein 4
3512 JC Utrecht
Routebeschrijving

Met de bus (vanaf Centraal Station bus 51, 77, 7 of 74) uitstappen bij bushalte Janskerkhof. Vervolgens 4 minuten lopen naar het Domplein. In de omgeving alleen betaald parkeren, dichtstbijzijnde parkeergarage is Springweg (400 m)

Postbus 65
3500 AB Utrecht
T (030) 233 99 33

Openingstijden
maandag t/m vrijdag: 08.30 - 17.00 uur
informatie, cursussen, administratie

maandag t/m vrijdag: 17.00 - 22.30 uur
informatie, cursussen

zaterdag: 09.00 - 17.30 uur
informatie, cursussen

Overige leslocaties

Deze leslocaties worden door het UCK gehuurd. Het UCK is niet op al deze locaties telefonisch bereikbaar.

Cultuurcampus (in het gebouw van Cultuur19)
Burchtpoort 5
3452 MD Vleuten (Leidsche Rijn / Vleuterweide)
's Ochtends gesloten.
T (030) 233 99 33
Routebeschrijving

Bereikbaar met bus 28 vanaf Utrecht CS, halte Vleuterweide Centrum. In de omgeving gratis parkeren.

UCK Overvecht (in het gebouw van ZIMIHC theater Stefanus)
Braziliëdreef 2 
3563 CK Utrecht
T (06) 28 23 96 14
Routebeschrijving

Het Zand Pauwoogvlinder 20 (Leidsche Rijn)
kindermuziekcursussen / Muziek Op Schoot / akoestische gitaarles

De Spil, Kievitstraat 6 (Vogelenbuurt)
kinderdanscursussen

Händelstraat 51 (Oog in Al)
kindermuziekcursussen

BS De Regenboog / Wevelaan 2 (Tuindorp)
kindermuziekcursussen

Cluster Voorn  Akkrummerraklaan 131 (Leidsche Rijn)
pianoles, vioolles

BS De Boomgaard, Akkrummerraklaan 101 (Leidsche Rijn)
gitaarles

Vakanties 2017/2018

Tijdens schoolvakanties en vrije dagen vinden geen lessen en cursussen plaats. Bij de kunstdisciplines theater, musical en fotografie zijn uitzonderingen hierop mogelijk.

2017
Hemelvaart do 25 mei
Pinksteren zo 4 en ma 5 juni
Zomervakantie vanaf ma 10  juli
Herfstvakantie ma 16 t/m zo 22 oktober
Kerstvakantie ma 25 december t/m zo 7 januari 2018

2018
Krokusvakantie 2018 maandag 26 februari - zondag 4 maart
Pasen 2018 zondag 1 en maandag 2 april
Koningsdag vrijdag 27 april
Meivakantie 2018 maandag 30 april - zondag 6 mei
Hemelvaart 2018 donderdag 10 mei
Pinksteren 2018 zondag 20 en maandag 21 mei
Zomervakantie 2018 maandag 16 juli - zondag 26 augustus
Herfstvakantie 2018 maandag 22 oktober - zondag 28 oktober
Kerstvakantie 2018/2019 maandag 24 december- zondag 6 januari